
Vajinismus nedir ve nasıl tedavi edilir?

Vajinismus ya da diğer adıyla Genitopelvik ağrı/penetrasyon(birleşme) bozukluğu kadın cinsel organlarından olan vajinanın kaslarında, kişide korku ve kaygı halinin artmasıyla istemsiz bir şekilde gerçekleşen ve cinsel birleşmeyi engelleyen bir hastalıktır. Nedeni tam manasıyla bilinemese de bunu arttıran ve azaltan faktörler mevcuttur. Hastaneye başvuranlarda %5-17 arasında bir sıklıkta görülen bu hastalık, kadınlardaki cinsel sorunların başlarında gelir.
Cinsellik öncesinde cinsel birleşme ve cinselliğin diğer alanlarıyla ilgili yanlış bilinenler, diğer insanlardan duyulan ve kişide korku uyandıran fikirler, genel stresli ve kontrolcü olma isteği, yetiştirilme tarzı, geçmişte yaşanılan cinsel zorlayıcı yaşam olayları gibi durumlar vajinismus hastalığının nedenlerinden olabilir.
Genelde vajinismus hastalarında cinsel birleşmeye dair yoğun bir korku-kaygı hali mevcuttur. Bacaklardaki kasılmayla beraber tüm vücutta da bir gerginlik ve yorgunluk hali gözükebilir. Adet dönemlerinde tampon kullanımı, kadın doğum muayenesine gitme, cinsel organa dokunma hatta kimi zaman cinsel organa bakmak dahi vajinismus hastalığında kaçınılan şeylerdendir. Cinsel birleşmeden kaçınmak yavaş yavaş cinselliğin tümünden kaçınmaya gider ve çiftler arasında cinselliğin yaşanma sıklığı belirgin şekilde azalır. Cinselliğin azalmasıyla beraber kişide çaresizlik, mutsuzluk, isteksizlik, sinirlilik-tahammülsüzlük ve ilişkisel problemler de ortaya çıkabilir.
Vajinismusu olan kişilerde genellikle duyulan cümle "Orada bir duvar var ve hiçbir şey oradan geçemez gibi" şeklinde olur. Kişiler genellikle kendi vajinalarının diğer kadınlara göre daha küçük ve dar olduğunu, bu sebeple bu sorunu yaşadıklarını düşünebilir ancak kadın doğum muayenesine gitmek de onlar için bir sorundur. Çoğu vajinismus hastasında cinsel organların boyutuyla ilgili bir sorun yoktur. Yine de vajinismus için psikiyatri tedavisine gelmeden önce kadın doğum muayenesine gitmek şarttır. Çünkü bazı durumlarda kadın hastalıklarıyla ilgili bazı sorunlar birleşmede ağrı, yanma, birleşme sonrasında kanama gibi sorunlarla kendini gösterebilir. Kadın doğum muayenesinde cinsel birleşmeyi engelleyecek bir sorun görülmezse vajinismus tedavisi için psikiyatriye gelmek gerekir.
Vajinismus tedavisinde cinsel terapi, ilaç tedavilerindense ilk sırada tercih edilir. Psikoterapilerde aksi bir durum olmadıkça çift olarak görüşme yapılması iki tarafın da nasıl davranacağını, nelere dikkat edeceğini öğrenmesi ve kavraması açısından yararlı olacaktır.
Psikoterapilerde alıştırma egzersizleri, kaygı-korku duygusuyla baş başa kalma ve duyguları yönetebilme becerisi, parmak egzersizleri, çift olarak cinsel yakınlığı arttıracak egzersizler, kas gevşetme egzersizleri, cinsel organların ve çalışma biçimlerinin anlatılması, cinsellikle ilgili yanlış bilinen ve kesin yargıların konuşulup soruna katkı yapan düşüncelerin değiştirilmesi gibi yöntemler izlenir.
Cinsel terapiyle vajinismus tedavisinde başarı oranı çok yüksektir. Hastaların tamamına yakını iyileşebilir. Tedavilere düzenli gelmek ve verilen ödevleri yapmak tedavinin başarısında oldukça önemlidir. Siz de bu tip bir sorun yaşıyorsanız en kısa zamanda bir cinsel terapiste başvurabilirsiniz.
Dr. Ömer ÖZ