top of page

Psikiyatrik hastalıklar ve psikoterapi türleri

Günümüzde psikiyatrik sorunlar için ilaç tedavileri tek başına yeterli olmamaktadır. Bunun yanında etkin bir psikoterapi almak kişinin ruh sağlığını ve kişiliğini geliştirmede oldukça faydalıdır. Bu vakte kadar birden fazla psikoterapi eğitimine katıldım ve bu yöntemleri hastalarımda uygulamaktayım.

therapy-for-depression-deep-eddy-psychotherapy-1.png
Düşünme

Yoğun endişe, kaygılar, panik hali anksiyete bozukluğu belirtisi olabilir.

Geleceğe dair yoğun endişeler taşıyan, zihnindeki düşünceleri ertelemekte zorlanan, buna bağlı olarak da gerek sağlığıyla gerek de geleceğiyle ilgili kaygılanan kişilerde ilaç tedavisi ve psikoterapi bu sorunları yönetmede birinci sıra tedavilerdir. 

Karanlık-Ruminasyon

Mutsuzluk, isteksizlik, enerjide azalma, hayattan keyif almama, yorgunluk belirtilerinin artması depresyon veya bipolar bozukluk belirtisi olabilir.

Halk arasında "depresyon belirtileri" olarak bilinen bu belirtiler aslında insanların çoğunda zaman zaman görülmektedir. Sıklığı ve şiddeti arttığında psikiyatrik tedavi almak hayat kalitenizi arttıracaktır.

OKB

Takıntılar, takıntıları rahatlatmak için yapılan davranışlar, obsesif-kompulsif bozukluk belirtisi olabilir.

Siz istemeden zihninize gelen, geldiğinde yoğun sıkıntı-huzursuzluk veren ve bu sıkıntıyı geçirmek için kendinizi bir davranışı yapmak zorunda hissettiğiniz durumlarda bu takıntıları yönetebilmek psikiyatri tedaviyle yapılabilir.

Karışık bir zihin.

Şüphecilik, paranoya, zarar göreceğini düşünme, yoğun dini uğraşılar, büyüklük düşünceleri gibi bulgular Psikoz belirtisi olabilir.

Şizofreni, psikotik bozukluklar, sanrılı bozukluk gibi hastalıklarda paranoya, diğer insanların kendisine zarar vereceğini, kendisini izlediğini düşünme, zehirleneceğine dair korkular, doğaüstü inanışlar, kendisinin çok önemli, seçilmiş bir insan olduğunu düşünme gibi durumlar gözükebilir. Bu durumlarda ilaç tedavisi ve psikiyatrik destek şarttır, tedavisiz bu hastalığın düzelmesi çok zordur.

Bipolar bozukluk

Enerjik hissetme, az uyumaya rağmen çok hareketli olma, konuşmada ve kendine bakmada artış, çok para harcama, sinirlilik-düşmanca tutum, düşüncelerin hızlanması gibi durumlar Bipolar bozukluk işareti olabilir.

Bazen aşırı mutsuz bazen de aşırı keyifli veya öfkeli hissediyorsanız ve bu durum günler-haftalar sürüyorsa Bipolar bozukluğa sahip olabilirsiniz. Bu da psikiyatri doktoru tarafından tedavi edilebilecek, ilaçla normal hayat döngünüze dönebilme ihtimalinizin olduğu bir hastalıktır.

Psikoz

Öfke nöbetleri, gün içerisinde dalgalanan duygudurum, kendine zarar verme, ilişkisel sorunlar, madde kullanımı durumları kişilik problemlerinden kaynaklanabilir.

Borderline kişilik, Antisosyal kişilik gibi kişilik türlerinde ilaç tedavisinden çok psikoterapi almak önemlidir.

Psikoterapi ve psikiyatrik tedavi için telefondan veya sosyal medya üzerinden mesaj yoluyla tarafıma ulaşabilirsiniz.

bottom of page